Завесите в интериора – тенденции 2021

Малките детайли създават огромно впечатление и те са тези, които правят дома специален!

Днес ще поговорим за един такъв елемент – ЗАВЕСИТЕ (пердета). Ще научите за актуалните тенденции през тази година, какви комбинации на цвят и модел са хит, и разбира се как максимално да съчетаете вашето обзавеждане и интериор с тях.

Освен за декорация и завършек на обзавеждането, завесите си имат своята  важна функция в дома –те са средство за намаляване потока на светлина и затъмняване на помещението, осбено през летните месеци. Освен това те са тези, които запазват нашето уединение от съседското любопитство.

С масовото поставяне на щори през последните години те сякаш загубиха част от предназначението си, но сега отново наблюдаваме известен обрат. Също така тяхно предимство е, че имат известни топлоизолационни качества. Завесите помагат за намаляване загубите на топлина през прозореца на жилището.

И понеже разнобразието на десени, модели платове и корнизи е оргомно – подходете внимателно, проучвателно, за да не провалите дизайна на помещението си.

Подбрали сме за вас модни завеси за 2021 година, с които да почерпите идеи за вашите хол, спалня, кухня, така че да създадете перфектен домашен стил!

Започваме с вида завеси – класически, плътни, японска стена, тънка завеса, римски щори, бамбукови щори.

Когато избирате цветове – изхождайте от следното правило: завесата да бъде по-тъмна от основния цвят на помещението, за да бъдат акцент те. Или по-светъл – когато искаме да не се натрапват, а интериора е богат.

Фокусирайте се върху следното:

  1. Материал на завесите – до колко той е устойчив на времето, ще избледнее ли, носи ли на замърсвяване, как ще го почиствате, как седи като материя – мачка ли се лесно. Изкуствените материи са по-лесни за поддръжка, по-малко се мачкат, гладят се лесно. Ако цвета е тъмен – то може лесно да избледнее, във времето и да трябва да подменяте завесите на по-кратък период от време.

  1. Как стои плата за завеса – как пада, как отразява светлината. Как седи, ако завесата е захваната. Всичко това е важно, за да получите ефекта, който сте видели на снимка и искате да пръсъздадете в интериора.

 

  1. Как ще окачите завесите – избор на височина на корниза, спрямо прозореца, който имате. Как ще изберете дължината – ако окачвате перде, то трябва да бъде на височина 20 см над прозореца. Когато уточнявате дължината на плата – по правило завесата трябва да виси на 3 см над пода. Днес забелязваме, че тази тенденция се променя и завесите се правят доста по-дълги, лежащи върху пода. Като винтидж ефект, но отново напомняме – зависи от интериора!

 

  1. Избор на ширина – когато завесата е от плътен плат – най-лесно е да умножите ширината на прозореца по 2. Ако пердете е по-фино и прозрачно по 2,5.

  1. Избор на корниз – ако искате той да бъде скрит – с таванен монтаж (релса), обикновено се прави декоративен перваз, който го крие. Това е по-класически и стилен начин на поставпне на завеси, също дава опция за поставяне на плътна/затъмняваща завеса и по-ефирно/прозрачно перде едновременно. Ако търсите винтидж вариант – изборът на тръбен дървен или метален/ковано желязо корниз е вашата опция. Те могат да бъдат двурелсови – ако планирате да имате плътна/затъмняваща завеса и прозрачно перде. Дават голям избор както на материал и цветове, така и на аксесоари към тях – накрайници за тръбата, аксесоари за захващане. Придават голям чар и уют на помещението.

  1. Избор на цвят – вариант е да слеете цвета на стената с цвета на завесите. Ако стената е шарена, то завесата следва да бъде по-неутрална, за да не прекалите и да стане по-скоро хаос. Ако имате тапети, които изобилстват от цвят – то обикновено производителите предлагат и опция за завеси в същия цвят – тогава няма да има контрастиране и завесата ще преминава плавно в цветовата схема на интериора. При положение, че интериора е изчистен – може да подберете интересен десен, който да бъде акцент за помещението, другата опция е да бъде неутрален цвят, ако обзавеждането е минималистично и изчистено. Бежово, крем, бледо сиво, са все цветове, които седят изчистено и ненатрапчиво. Това позволява да развихрите въображение върху други детайли в интериора, предмети на изкуството, картини, декорации. И друг интересен подход – ако стаята е решена едноцветно – то събудете я с една цветна и шармантна завеса!

Обмислете добре кой подход ще е най-удачен за вас. Ако сами не може да решите, тогава потърсете мнение на специалисти по интериорен дизайн, те ще ви посъветват най-добре кое ще бъде удачно за вас.

Интериорният дизайн е нещо повече от изработването на идеен проект. Ние предлагаме комплексна услуга, която съчетава предварителното планиране, и работа по реализация на проекта. Вие получавате сигурност и качество, и спестявате време и средства. ако имате нужда от професионално решение – Луксъри Ливинг е насреща!

Изт. Интериорни дизайнери