Идеи за детската стая

Направата на детска стая е приятен и зареждащ процес, за чието реализиране следва да вземем предвид различни фактори. Като започнем от възрастта на детето, дали стаята ще бъде самостоятелна или не, нейната площ и разбира се за момиче/момче или смесена ще бъде тя.

В последните години наблюдаваме голямо разнообразие от проекти на това пространство в дома и нещото, което се налата тенденциозно е , че детските стаи трябва да са нещо повече от цветни стени с легло и бюро!

Водещи експерти – от дизайнери до невролози, обясняват защо децата се нуждаят от добре проектирано пространство за тях и как да комуникирате визията й на всяка възраст.

Обикновено интересите в тази възраст са интензивни, мимолетни, така че дизайнерите са единодушни, че е най-добре да се избягват откровено тематичните спални. Когато децата казват: „Обичам спорта и танците“ те мислят за цялостното усещане, а не за отделните детайли. Те просто искат да отворят вратата си и да кажат „Уау“!

Друго важно е, че включването на самите деца в процеса на проектиране на собствената им стая може да им помогне да развият важни умения. Една от основните задачи като родители на по-малки деца е да ги научим как да вземат решения за по-големи и важни неща. Именно една такава задача, ще бъде ключова и ще им даде самоувереност! И не само: тя ще бъде творчески отдушник и лично пространство, където да покажат себе си.

Добре на  детето да бъде осигурено удобство и безопасност. Стаята му е негова територия, в която то ще расте, учи, играе, кани приятели, изолира и т.н. Нека се съобразим с вкуса и интересите му, за да стимулираме сетивата му и желанието за учене дори през свободното време.

Сега ще Ви покажем няколко от актуалните тенденции за тази година:

Един цвят, който успешно продължава да доминира и през тази година е светло синьото. Този цвят внася спокойствие, подходящ е както за момчета, така и за момичета. Хубавото при него е, че може да се съчетае с друг светъл или пастелен нюанс – например жълто, в случай че стаята ще бъде за момиче.

 

Интересен ефект в детската стая са геометрични фигури – метод, който подхожда на почти всеки стил. Разбира се не трябва да се прекалява с тях, без значение дали стилът на стаята е модерен или класически. Оставяме на вашето въображение да решите дали да вмъкнете един или два геометрични детайла, върху боята или да създадете цялостна композиция, както е направено на снимката по-долу.

 

Нещо различно са боите с бляскави акценти – бронзови, сребристи, златисти или други вариации. разбира се, това е детайл, който се вписва повече в момичешка стая. Този вид боя може да нанасяте както за стените, така и за мебелите и аксесоарите, а защо не и за всичко. Всичко зависи от вас и ако детето е по-голямо – неговите желания. Този метод е и опция да си спестите цялостен ремонт, а като направите сами една или две стени, някой мебел. Прекрасно решение за променя на стаята от детска в тинейджърска например.

 

Друг много използван цвят за стените е сивото – по-тъмно или гълъбово, който много успешно се прилага навсякъде в интериора. Може да бъде съчетан с друг по-топъл цвят като кремаво или слонова кост, да внесете геометричен елемент, да се заиграете с аксесоарите и завесите в помещението.

 

Не на последно място идва ред на текстила за детска стая – тук всичко отговаря на личния стил и предпочитания на детето, но като цяло това което успешно се налага са материите от памук и лен – 100% естествени. Може да комбинирате възглавници с геометрични елементи като точки, раета и други фигури с елемент от стените. За по-малките много желани са леглата тип „Монтесори“, залага се на изчистения, скандинавски, минималистичен и подреден стил.

Изт. Луксъри Ливинг