Какво е интелигентен дом?

Интелигентен дом означава дом, в който уредите и устройствата могат автоматично да се управляват дистанционно от всяко едно място, посредством интернет връзка, през  мобилно или друго мрежово устройство.

Те са свързани помежду си чрез Интернет, което позволява на потребителя да контролира дистанционно всички функции като:

  • достъп до дома
  • отопление
  • осветление
  • ролетни щори
  • видео контрол
  • аудио контрол

Защо е все по-желана услуга?

Интелигентният дом дава на собствениците му свобода, бързина, удобство и комфорт на живот. Използвайки един смарт телефон те ще могат да включват и изклюват осветление,  да спускат електрически щори, да управляват дистанционно уреди, термостати  и други устройства.

Умните домове могат да бъдат създадени чрез безжични или кабелни системи.

Технологията за интелигентен дом осигурява на жилището удобство, като същевременно пести разходи. Например да включим отоплението да работи час преди да се приберем и да не работи през останалата част на деня, за спестим разход на електроенергия.

Как работят интелигентните домове?

Устройствата в един умен дом са свързани помежду си и могат да бъдат достъпни през едно единствено устройство за управление – например смартфон, таблет, лаптоп или игрова конзола.

Всичко за което се сетите – брави за врати, телевизори, термостати, монитори за дома, камери, светлини и дори уреди като хладилника – могат да се управляват чрез единна система за домашна автоматизация. Софтуера на системата се инсталира на мобилния телефон и  потребителят може да създава времеви графици, за да влязат в сила определени промени.

Интелигентните домашни уреди се доставят със самообучителен софтуер,  което помага за изучаване навиците на собственика, неговите гравици: по кое време се прибира той, кога отваря хладилника.

Ако имаме умен дом, в който контролираме осветлението, ще може да намалим разходите за електричество. Посредством датчици за движение, може да изключим лампите, да спрем радиаторите.

Някои системи за домашна автоматизация предупреждават собственика на жилището, ако в дома бъде засечено някакво движение, когато те отсъстват. Други могат да се свързат с полиция или пожарна – в случай на непредвидени ситуации.

Веднъж свързани, услуги като интелигентен звънец, интелигентна система за сигурност и интелигентни уреди са част от така наречената технология „Интернет на нещата“ (IoT), мрежа от физически обекти, които могат да събират и споделят електронно информация.

Интелигентния дом може да включва безжични или кабелни системи – или и двете.

Безжичните системи са по-лесни за инсталиране. Поставянето на безжична система за домашна автоматизация с функции като интелигентно осветление, климатичен контрол и сигурност може да струва по-евтино, което го прави и по-търсено като услуга.

Хардуерните системи се считат за по-надеждни и обикновено са по-трудни за хакване. Разбира се този вариант е и по-скъп като решение, но се изплаща във времето и в сигурността, която дава.

Предимства и недостатъци на интелигентните домове

Инсталирането на интелигентна домашна технологична система осигурява на гъвкавост, удобство и комфорт.

Вместо да управлявате уреди, термостати, осветление и други функции с помощта на различни устройства, ще може да правите всичко това от едно единствено място – вашия телефон!

Тъй като са свързани с преносимо устройство, потребителите могат да получават известия и актуализации за проблеми в домовете си. Напимер – интелигентните звънци позволяват да виждате и общувате с хора, които са пред вратата ви, дори когато не сте си вкъщи.

Изт. Луксъри Ливинг