Как цветовата палитра влияе на дома ни

Някога чувствали ли сте се унили в собствения си дом, без да знаете защо? Може да не го осъзнаваме, но заобикалящите ни цветове ни влиаят. Ако сте заобиколени от светли цветове, може да се чувствате по-спокойни и позитивни,а ако сте заобиколени от ярки и агресивни цветове, може да се чувствате мотивирани, а понякога и дори раздразнени и да нямате представа защо. Съзнателният избор на цветове може да ви даде повече контрол върху това как се чувствате у дома.

Ако имате основни познания по теория на цветовете, вие ще знаете какво символизира всеки цвят, и съответно, ще можете да създавате ефектни цветови комбинации за вашия дом. Хубавото е, че цветовете в една стая не идват само от стените, а и от мебелите, подовата настилка и различните им материали и текстури.

Какво е цветотерапия и как да я приложим в дома си?

Въпреки многобройните противоречия, изследователи продължават да демонстрират, че променящият настроението ефект на цвета е очевиден. Архитектите и интериорните дизайнери използват този ефект в своите проекти от древни времена. Въпреки това, е важно да запомните е, че нюансите на цветовете могат да изглеждат различно в зависимост от осветлението използвано в стаята.

Като начало определете предназначението на помещението и дали ще имате нужда от студени или топли тонове. След това изберете преобладаващ цвят, в зависимост от дейността, която ще извършвате. Консултантите по интериорен дизайн казват, че някои нюанси действат по-добре от други за насърчаване на определени дейности. Решете кой материал би бил най-подходящ за показване на този основен цвят. Тук идва забавната част – може да използвате аксесоари, завеси, декоративни елементи и произведения на изкуството, които са в различни нюанси на един и същи цвят, за да се допълва цветовата гама и да постигнете желания ефект.

Цветовете и влиянието им върху настроението:

Възприятието на цветовете може и да е субективно, но някои цветове имат силно влияние върху повечето хора. Цветовете в червената част на спектъра (червено, розово, оранжево, жълто) са известни като топли тонове, предизвикващи емоции вариращи от комфорт до чувство на гняв. Цветовете от синята част на спектъра (синьо, лилаво, зелено) са студени цветове. Хладните тонове предизвикват спокойствие, но също така могат да породят чувство на тъга и безразличие. Днес ще ви запознаем с някои от основните цветове и тяхното влияние върху дома ви и вашето настроение според цветотерапията.

1. Синьо

Как цветовата палитра влияе на дома ни - синьо

Синьото винаги действа успокояващо и релаксиращо. То е чудесен избор за тихи места, които изискват спокойствие. Следователно този цвят е подходящ за повечето стаи в дома, включително и за пространства за висока физическа активност, като детски площадки и детски центрове. Нюансите на синьо и индиго са подходящи за храмове, медитативни пространства и спа центрове. Можете да внесете сини тонове във вашата баня, като използвате елегантни мозаечни подови плочки, изработени от керамика.

Освен това, за спокойна спалня, можете да използвате сини чаршафи и килими от сатен, като ги допълвате с бели аксесоари. Използването на неутрални тонове на бяло и сиво около сините части ще позволи на студените сини тонове да бъдат по-доминиращи и ефективни.

2. Зелено

Как цветовата палитра влияе на дома ни - зелено

Зеленото е балансиращ цвят, не само защото е в центъра на спектъра, но също така осигурява усещане за изцеление и баланс поради пряката си връзка с природата. Зеленият цвят възстановява духовния баланс и свързва тялото и душата. Цветотерапията също го свързва с кръвоносната система, включително сърцето, белите дробове и тимусната жлеза. Този цвят е подходящ за пространства, в които искате да се отпуснете – като зимни градини и спални.

Не е нужно да боядисвате стените си в крещящ лайм-зелен цвят, за да се насладите на предимствата му. Зелен кадифен диван, съчетан със светло махагоново дърво, създава много елегантна всекидневна стая. Още по-добър подход е да имате и стайни растения в дома си, с което значително ще увеличите изпозлването на зелен цвят в дома ви. Например, можете да интегрирате зелена стена в интериора на дома си, за да се насладите на гледката на освежаващия цвят и предимствата на потапянето в природата.

3. Жълто

Как цветовата палитра влияе на дома ни - жълто

Жълтото е един от най-въздействащите цветове, а също е и много практичен и елегантен в повечето интериори. Стимулира умствената дейност и насърчава чувството на увереност. Освен това е много подходящ за учене, тъй като подобрява фокуса. Много експерименти в класните стаи показват, че жълтото стимулира паметта и концентрацията на човек. Подобно на червеното, жълтото повишава енергийните нива и насърчава усещането за благополучие.

Слънчевото жълто има положителен ефект върху умствената дейност, концентрацията и паметта. Съответно жълтите аксесоари, столове, бюра могат да бъдат добър избор за офис или кабинет. Поставянето на цитрусово-жълти полупрозрачни завеси от шифон ще озари както вашето пространство, така и вашето настроение.

4. Оранжево

Как цветовата палитра влияе на дома ни - оранжево

Оранжевото излъчва топлина и енергия. Създава атмосфера на общителност и забавление. Може също така да стимулира креативността. Съответно, това е най-добрият избор за детски зони за игра, арт стаи, фитнес зали и всякакви зони с висока активност. Не го използвайте за спални или зони, където искате спокойствие или уединение.

Цветовите комбинации с оранжево могат да станат още по-хармонични ако ги комбинирате с белия цвят. Освен това топлите тонове могат да бъдат допълнени, когато се съчетаят с противоположни студени цветове.

Не прекалявайте с оранжевото. Ако искате помещението ви да изглежда елегантно, редувайте оранжеви възглавници от органичен памук с едноцветни нюанси на сивото. Неутралният цвят ще позволи на оранжевото да изпъкне, но без да е прекалено. Оранжева стена от гипсокартон във вашата фитнес зала може да е точно това, от което се нуждаете за мотивация за тренировка.

5. Червено

Как цветовата палитра влияе на дома ни - червено

Топлите тонове като червено, жълто и оранжево, както и земните тонове, като кафяво и бежово често изглеждат добре както във всекидневната, така и във фоайето, защото стимулират комуникацията. Червеният цвят, най-вече, е изключително популярен в индустрията за бързо хранене. Той стимулира апетита и насърчава движението, така че клиентите да искат да се връщат отново и отново. Не го използвайте в детската спалня, тъй като този ярък цвят може да предизвика агресия, неспособност за фокусиране и главоболие.

Нашето предложение за стилна и изискана кухня е да съчетаете бели стени с червени работни плотове. Така ще постигнете свеж и балансиран вид на помещението. Бъдете внимателни с използването на цветовете и не прекалявайте с нито един цвят.

 

Изборът на цветова палитра за вашия дом изисква задълбочено проучване и въобръжение. Ние предлагаме комплексна услуга, която съчетава предварителното планиране на цветовата гама и работа по реализацията на проекта. Вие получавате сигурност и качество, и спестявате време и средства. Ако имате нужда от професионално решение – Луксъри Ливинг е насреща!

 

Изт: arch2o.com