Модата в плочките за баня през 2024

Тенденциите в плочките за баня се променят непрекъснато, отразявайки новите идеи и предпочитания в интериорния дизайн. Благодарение на богатият избор от стилове, материали и цветове, независимо дали предпочитате класически и елегантен, или смел и иновативен дизайн, никога не е било по-лесно да създадете баня по ваш вкус.

В тази статия ще разгледаме съвременните тенденции в плочките, които ще трансформират всяка баня в модерно и функционално помещение.

През 2024, без съмнение, най-новата тенденция в света на плочките за баня е ретро модернизма. Може да сме в 21-ви век, но интересът към декора от средата на миналия век става все по-актуален. Естетиката на този дизайн е едновременно семпла и отличително стилна, ценена заради елегантните си линии и цветове.

Баните от този период дължат отличителния си външен вид до голяма степен на цветовете, шарките и оформлението на плочките. В момента има много вариации, като дизайнерите успяват да създадат помещения във винтидж стил, които изглеждат прекрасно.

Всеки, който планира ремонт, може да се вдъхнови от тези тенденции, за да създаде уникална баня с ретро естетика, която е елегантна и функционална.

1. Ретро модернизъм

Форми и шарки

Модата в плочките за баня през 2024

Тук са изключително популярни големите плочки, тип „метро“, терацо, шестоъгълните. Метро плочките отдавна са популярен избор за бани поради техните изчистени и елегантни линии, които създават класически и изтънчен външен вид. Плочките терацо със своя мраморен дизайн и интересни текстури много лесно се комбинират със синьо, за да придадат стил на всяка баня. Шестоъгълните са идеални за тези, които искат да направят нещо по-различно и уникално. Те изглеждат добре във всякакви размери, цветове и текстури и лесно се адаптират към всякакви стилове. Не на последно място – големите плочки предлагат изчистен и модерен външен вид и правят малката баня да изглежда по-голяма и са перфектни за поддушовите пространства.

Флоралните мотиви също се завръщат и могат да бъдат чудесен вариант за внасяне на закачлива нотка в дизайна. Много ефектни са плочките във формата на лилия.

Цветове

Модата в плочките за баня през 2024

Нюансите на розово, зелено, жълто и синьо са били сред най-популярните в миналото и обикновено са били с черни рамки. Мивката, ваната и тоалетната често били същия цвят като плочките. В осъвременения вариант могат да се използват различни нюанси и материали, които не са съществували тогава. Също така ви съветваме да избягвате черните рамки.

Класическото зелено е много подходящо за подова настилка. Можете да комбинирате различни форми плочки като триъгълници, правоъгълници или малки квадратчета. Пастелените нюанси също са на мода. Големите правоъгълни плочки в тези цветове са изключително ефектни.

2. Имитация на мрамор

Модата в плочките за баня през 2024

Мраморът е материал, който сякаш е винаги на мода. Неговата елегантност, гъвкавост, и голямо разнообразие от нюанси го правят перфектен избор за всеки, който да даде нов живот на всяка баня.

Плочките от имитация на мрамор са винаги подходящи за декорация на банята, независимо дали избираме светли тонове за малки бани или тъмни тонове, които ще придадат индивидуалност на всяка баня.

3. Дървени плочки

Модата в плочките за баня през 2024

Интериорът в Скандинавски стил, вдъхновен от природата, все още е на мода и затова ще продължим да виждаме дървени плочки за бани и през тази година. Този класически стил ни позволява да придадем на банята естествен външен вид.

Освен това дървените плочки за баня имат огромно предимство: техническите им характеристики ги правят много подходящи за мокри помещения.

4. Шарени плочки

Модата в плочките за баня през 2024

Любителите на цветовете не са длъжни да използват само един цвят за интериора. Многоцветните плочки за баня са идеален вариант за тези, които не искат банята да остане незабелязана и предпочитат шарено, изпълнено с цветове помещение. Тук можете да използвате плочки с неправилни геометрични форми, абстрактни шарки и природни мотиви.

5. Монохромни плочки

Модата в плочките за баня през 2024

В непрекъснато развиващия се свят на дизайна на банята някои стилове остават вечни. Сред тях са класическите монохромни и метро плочки, които продължават да бъдат основна част от декора на банята заради тяхната гъвкавост и трайна привлекателност.

Монохромните плочки, обикновено включващи нюанси на черно, бяло и сиво, са синоним на елегантност и изтънченост. Тази цветова схема е постоянен фаворит сред интериорните дизайнери поради изчистения си, свеж вид. Тези плочки се срещат с различни покрития и текстури – от гланцирани и матови, до гладки и текстурирани. По-горе споменатите плочки тип „метро“ са перфектен избор за любителите на тези цветове.

Изт. edna.bg, thisoldhouse.com, aparici.com, tileandstonejournal.com