Нови тенденции в хола през 2024

Холът или всекидневната е едно от най-важните помещения в дома. Както подсказва името, това е стаята, в която често членовете на семейството се събират, за да се отпуснат или да се забавляват. Тъй като се използва често, холът е и мястото, от където тръгват повечето нововъведения в света на интериорния дизайн.

Експертите по дизайн казват, че през 2024 година можем да очакваме всекидневните да станат по-уютни и разнообразни, благодарение на комбинирането на различни текстури, топли, привлекателни цветови палитри и еклектична комбинация от мебели.

Стремежът на собствениците на жилища към повече уют, комфорт и автентичност се вижда в трендовете в интериорния дизайн за 2024 г. Ако ви предстои ремонт или сте решили да освежите вашата всекидневна, то тези нови тенденции ще ви помогнат да бъдете в крак с модата. Продължете да четете по-надолу, за да се информирате какви новости се очакват във всекидневните за 2024 година, специално подбрани за вас от експертите на Луксъри Ливинг.

1. Винтидж и антични предмети

Задаващи се нови тенденции в хола през 2024

Мебелите и предметите, вдъхновени/изкуствено състарени или истински антики, са задължителна част от всяка всекидневна през 2024 г. Манията по ретро мебелите, изкуството и декора не е от скоро, и едва ли ще изчезне в близкото бъдеще.

Антиките носят чувство за стил и индивидуалност, което осигурява комфорт и уют, за които всеки копнее. Използването на винтидж мебел или дори аксесоар с малко патина, може изключително  да персонализира пространството.

2. Абстрактен стил

Задаващи се нови тенденции в хола през 2024

Абстрактният стил се характеризира с разнообразие и чистота на линиите, благодарение на което лесно може да се интегрира с много други стилове. С помощта на геометрични форми на различни предмети, картини или декорации можете да превърнете всеки дом в малко произведение на изкуството.

Можете да изберете голяма абстрактна картина или дори да нарисувате такава сами. Важно е да изберете цветове, които се съчетават с интериора, за едно оригинално и много модерно пространство.

Облицовката на стените с ламинат, фурнировани панели, метален порцеланов гранитогрес, релефна глазура, преливащи се мозайки или камък придобиват все по-голяма популярност. Травертинът или полупрозрачният оникс, специално създадени за бляскави интериори, са най-подходящи за тази цел. Те са лесни за монтаж, защото се залепват директно върху повърхността, придавайки на помещението изисканост и елегантност.

Струва си да добавим, че ефектният и бюджетен декоративен бетон, може още повече да контрастира с кристалните огледала и красотата на традиционните мебели да изпъкне.

3. Осветление

Задаващи се нови тенденции в хола през 2024

През последните десетилетия стенните лампи почти напълно изчезнаха, но сега отново има скок в тяхното търсене. Освен източник на светлина, тези лампи са и отлична декорация, която успешно заменя типичните картини или фотографии.

Големите тела могат да се използват поотделно, докато по-малките могат да се поставят по двойки. Те изглеждат особено добре поставени от двете страни на диван или скрин и са идеалното средство за създаване на комфортна атмосфера. Разбира се, много зависи от конкретния модел, неговата цветова гама и естетика. Подобно на други аксесоари (като декоративни възглавници), те безупречно се съчетават с акцентните елементи на интериора и цвета на мебелите, така че са много добър избор при обзавеждане на хол.

4. Комбиниране на текстури

Задаващи се нови тенденции в хола през 2024

Комбиниране на текстури е техника, използвана от интериорните дизайнери, за да придаде дълбочина и интерес на пространството и да постигне онова привлекателно и комфортно усещане, което свързваме с всекидневната. Комбинирайте различни текстури, като изберете набор от облицовки на материали за вашия дом – твърди, меки, лакирани или матови. Не забравяйте да използвате и меки мебели с различни шарки и текстури.

5. Еклектизъм

Задаващи се нови тенденции в хола през 2024

В стремежа си да създадем автентично, персонализирано пространство, холовете се очаква да станат по-еклектични през 2024 година. През новата година дизайнерският пейзаж ще продължи да се отклонява от стерилния минимализъм и вместо това ще се набляга на ярките, еклектични помещения, които отразяват индивидуалността на собственика на жилището.

Еклектичният стил е свързан със смесването на старото с новото, като същевременно се комбинират различни стилове и мотиви. Разбира се, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, тъй като тази комбинация от мебели и декоративни елементи може бързо да се превърне в разхвърляна бъркотия. За да предотвратите това, създайте фокусна точка, която да насочва окото и избягвайте претрупването. Различните елементи ще си подхождат ако има обединяващ елемент, който да се повтаря, като цвят, шарка или текстура.

6. Топли цветови палитри

Задаващи се нови тенденции в хола през 2024

Една от най-обсъжданите тенденции на 2024 г. е палитрата от топли цветове. За топли се считат цветовете като жълто, оранжево и червено. Чистото синьо е студен цвят, но синьото с жълт оттенък става топъл син нюанс. По същия начин, червеното със син оттенък става студен нюанс на червено. Същото важи и за неутралните цветове и изглежда, че студените сиви и ярко белите цветове ще отстъпят място на по-топлите неутрални цветове през следващата година, като бежово, кремаво и наситено кафяво.

Друг топъл цвят, който се очаква да наводни всекидневните през следващата година, е цветът на годината на Pantone, Peach Fuzz. Този деликатен розово-оранжев нюанс е избран от Pantone, за да улови нашата вродена нужда за близост, нежност и уют.

 

С креативност и желание, човек може да превърне дома си в оригинално дизайнерско кътче. Надяваме се, че успяхме да ви вдъхновим  и смело да продължавате да извършвате ремонтни шедьоври.

 

Изт: home-design.bg и bhg.com