Трендовете в офис интериора на 2021

Със сигурност може да се каже, че COVID-19 промени офис пространството и то завинаги. Въпреки, че много хора все още работят от вкъщи, други вече се  завърнаха там дори само за няколко дни в седмицата, време е да заключим, че офисното пространство не изглежда както преди.

Съвременните тенденции в дизайна се фокусират върху безопасността и комфорта, но също и върху други елементи като цвят, текстура и устойчивост, които ще продължат през 2021 г. и дори след това.

От дизайнерски естетични издържани помещения до акустика, зеленина, фокус върху по-голямо пространство, ще ви покажем няколко тренда, които успешно се задържат сред  дизайна на офиса за 2021 година.

Усещане за дома – в офиса

Тъй като много хора все още работят от вкъщи, идеята за дизайна и естетиката на офиса се променя. За служителите, които са в офиса, проектантите гледат да осигурят комфорт и безопасност на всяко ниво –  за да почувстват „като у дома“.

За да насърчат безопасното и комфортно усещане за „дом“ дизайнерите добавят елементи като удобни дивани и столове, меки светлинни ефекти в общите пространства, произведения на изкуството, които да бъдат изложени в целия офис.

Отворени пространства

През годините много компании са възприели отворения дизайн за офис като основен. Сега това е по-важно от всякога. Тези служители, които имат нужда от уединение, за да работят безопасно – търсят по-малки, закътани пространства, в същото време достатъчно комфортни, за да провеждат телефонни разговори, да участват във видео конференции или правят проучвания.

Тези пространства трябва също така лесно да приютят служители, които идват в офиса само няколко дни, а  прекарват останалата част от седмицата, работейки от вкъщи.

Сигурно, защитено място за работа

В допълнение към спазването на указанията за безопасна и сигурна работна среда, бизнесите и организациите преосмислят интериорния дизайн и оформлението на офис пространството си, за да осигурят безопасно, защитено работно пространство.

Докато фокусът е върху допирните точки (като дръжки на вратите и бутони на асансьора), много компании избират твърди или метални повърхности и дизайнерски елементи, които могат лесно да бъдат почистени, санирани и поддържани. Прегради от плексиглас, ограничаващи контакта в стаята, също са важни допълнения, които карат служителите да се чувстват защитени.

Светли цветове

Един от трендовете в корпоративния интериорен дизайн за 2021 г. е използването на по-светли цветове със смес от сиви, зелени и неутрални (сивото е един от двата цвята на Pantone на годината за 2021 г.). стени е популярен вариант в офис среда, който може да помогне на служителите да се чувстват по-весели и позитивни.

Някои фирми залагат на цветове, съдържащи се в логото или брандинг елементите, за да оформят  своето пространство – включително цветни мебели, възглавници или дори подови настилки.

Цвят забелзваме дори в подовите настилки – което пък  добавя енергия към работното пространство. Ако офисът използва отворен план на пода, различните цветни цветове са чудесен начин за отделяне на пространството и подобряване на навигацията.

Повече естествена светлина

Една от големите офис тенденции през 2021 г. е включването на  повече естествено осветление в работното пространство, където е възможно. Ако вашето помещени не разполага с много прозорци, помислете за други опции като:

  • Разсеяна светлина
  • Инсталиране на изкуствено осветление, което имитира естествено осветление
  • Засаждане на приземни дървета и храсти извън прозорците, които могат да предпазят от слънчеви отблясъци

Също така матовите, нерефлектиращи подови настилки и стенните облицовки са популярни варианти и дизайнерите трябва да вземат предвид светлоотразителната стойност при избора на дизайнерски елементи.

Това се отнася до количеството светлина, отразено от цвета на боята. Колкото по-тъмен е цветът, толкова по-малко светлина ще отразява.

Устойчивост и зеленина

Много модерни офис площи вече разполагат с живи стени (известни също като зелени стени), които са истински градини и растителни дисплеи, закрепени към вътрешните стени.

Освен това растенията в корпоративни условия са не само част от успокояващата, подобна на дома тенденция, но осигуряват и многобройни ползи за здравето.

В зависимост от вида на зеленината, която избирате, предимствата за добавяне на растителен живот също могат да включват:

  • Повишена производителност с 15%
  • Подобрено качество на въздуха и поток на кислород
  • Намалени токсини във въздуха от килими и други офис настилки
  • Намален шум

Специалисти по устойчиво развитие и изследователи в WAP Sustainability Consulting, подчертават значението на офис зелените площи от години.

„Добавянето на растения в офис пространство има широко предимство. Почивката от стресираща работа и грижата за растенията може да има успокояващ ефект върху ума. Също така е предпоставка за повече социализиране и контакт между колегите, подобряване на начина и разбирането им за живот. “

Стенни покрития

Много дизайни на офиси включват стенни декорации в своите стенни пространства. Всеки модел, текстура или цвят на стената – дървен дизайн, тапет, абсорбираща ламперия и други – може да добави топлина и измерение към всяко пространство. Освен това тези твърди повърхности могат да се почистват и поддържат по-лесно.

„Стенните покрития са невероятен инструмент за трансформиране на обикновени офиси в места, където служителите и посетителите се чувстват добре дошли и комфортно“, каза Майк Уолш, главен изпълнителен директор на DGI Communications. „Акцентната стена от пода до тавана може да помогне на задушната заседателна зала да се превърне в приятно място за срещи.

Миск от старо и ново

Настоящият офис дизайн налага микс от старите и новите елементи на дизайна – вдъхновяващо сливане на миналото и настоящето. Дизайнерите залагат на ретро и геометрични шарки, като дизайн на шеврон и рибена кост. Можете също така да представите геометрични шарки в по-големи площи, като подови настилки и стени; тези дизайнерски модели могат да показват всичко – от ярки цветове до приглушени тонове на сиво и слонова кост.

Други модерни „стари и нови“ дизайнерски елементи включват месинг, индустриални ретро метали и външен вид на камък. Можете също така да смесвате различни метални покрития за различен дизайн.

Съчетаването на стари и нови елементи заедно е нарастваща тенденция в дизайна на офиса. Смесвайки старото с новото, старият дизайнерски компонент създава топло усещане за балансиране на новите и модерни парчета, които се добавят в пространството.

Независимо дали става въпрос за килим с геометричен модел върху оригинален бетонен под или антично бюро с ярко оцветен стол, свързването на старо и ново може да се направи по много начини. Само експериментирайте!

Текстура

Съвременните тенденции в офис дизайна показват увеличаване на сдвояването на различни текстури заедно, дори при обзавеждане като дърво, желязо или камък. Комбинирането на различни абстрактни елементи и текстури, които могат лесно да се сменят навътре и отвън, създава по-уникално пространство и ви дава разнообразни възможности за дизайн.

Забавните, уникални и привличащи вниманието текстил, приспособления или подови настилки наистина могат да оживят пространство и да озарят понякога скучната офис среда.

Акустика

Продукти и осветителни тела, които служат за двойни цели за офис помещения, също са популярни. Много продукти на пазара днес са предназначени за намаляване на шума, но все пак допълват цялостната тема на дизайна. Можете да намерите текстури, обзавеждане, покрития за стени и дори продукти за осветление, проектирани с мисъл за акустика.

Шумоизолацията може да започне с поставянето на килим, специални подови настилки, които са по-тихи за ходене, не задържт мръсотия, плесен и прах.

Изт. Luxury Livingbg