Поскъпване на строителните материали

Сериозно поскъпване на строителните материали от началото на годината, регистрират строителни инвеститори.

С по-високи цени са желязото, изолациите, замазките и кофражите. През последните 2 месеца желязото е поскъпнало с цели 30%, както и алумини.  Няма как разбира се тези цени да не се отразят и на цените на жилищното и индустриално строителство.

Според прогнози до 2 години средната цена на имотите в Пловдив ще стигне 1 000 евро на кв.м. разбира се различно е при жилища закупени „на зелено“, тъй като там не са заложени промените в цените към днешна дата. Как ще се промени пазара, ще зависи и от самата реакция на строителните предприемачи – дали те ще вдигнат автоматично цената на имотите или ще намалят печалбата си – всеки ще решава индивидуално.

Разбира се има и такива, които държат количества строителни материали на склад, което може да им осигури известно спокойствие до нормализиране цените на пазара.

Цените на матариалите в България са в директна връзка със световните, щом вносителите покачват своите, те са задължени да актуализират своите.

Металните конструкции за строутелство, облицовки и арматура също са се повишили с 30%. Други материали като гипсокартон – се продава между 0.50ст и 1,00лв. за литс. При профилите оскъпяването е с 1 лв.

При българските строителни материали, особено покачване няма –  например при цимента, който е производство главно на „Златна Панега” и „Девня Цимент“.  Ако разбира се той се внася от Китай – цената е различна, защото транспортните разходи са се повишили около 5-6 пъти към днешна дата. Китайските строителни материали от своя страна се използват основно в довършителните работи и интериорни решения, което внася известно спокойствие.

 

Каква е реалната причина за поскъпването?

Индустриалните метали са градивните елементи на строителството.  Те са основни за направата на всичко – от къщи до електрически автомобили.

От своя страна  – цените им зависят от производството в Китай, тъй като страната отговаря за приблизително половината от глобалното търсене, обясняват експерти.

Сега силното индустриално търсене от страна на Китай и понижаването на щатския долар са две от вероятните причини в международен план. Китай от своя страна се възстановява бързо, коеото води до обрат в цените, които бяха рязко спаднали в началото на пандемията, заради намаленото търсене  и търговското напрежение със САЩ.

В обозримо бъдеще ще бъдем свидетели на допълнителен тласък на цените на металите – основна причина ще бъде глобалното преминаване към „зелена икономика“.

Проектите за „зелена енергия“ от зарядни станции за електрически автомобили до вятърни турбини използват големи количества мед и други метали, което допринася за вълнението в сектора.

А използването на мед и алуминий в автомобилите и строителството е широко разпространено благодарение на добрата им електропроводимост и рециклируемост.

Като локална причина за скока на цените при материалите е бурното строителство, също интереса към ремонти, които пряко влиаят на завишаване на цените. Това освен в цената на жилищата, ще се отрази и на цената на довършителните дейности.

Изт. Строителство