Тенденции в обзавеждането на дома през 2024

„Модата се мени, но СТИЛЪТ е вечен!“ Коко Шанел

Тенденциите идват и си отиват, но мебелите могат да издържат цял ​​живот или дори няколко живота:-).  Така че, когато купувате мебели или обзавеждате нов дом, е важно да не следвате тенденции, които бързо ще станат демоде. Нужно е да изберете мебели, които са едновременно стилни, в крак с модата, но и са достатъчно трайни, за да издържат на измененията в трендовете. Плюс това, за разлика от декоративните възглавници или аксесоари, мебелите са твърде скъпи, за да ги подменяте всеки път, когато поискате.

1. Мебелите като атракция

Тенденции в обзавеждането на дома през 2024

Интериорният дизайн през 2024 г. се фокусира върху динамиката и експресивността. Мебелите не са фон, а ярка атракция! Всяко изделие – дали ще е ексцентрична масичка или цветен стол, трябва да привлича вниманието с оригинален дизайн и дръзки цветове. Може да е неоново кресло, което да изпъква на фона на останалите мебели в неутрални цветове, или пък маса, която е като произведение на изкуството.

2. Мебели по поръчка

Тенденции в обзавеждането на дома през 2024

През 2024 година дизайнерите прогнозират, че мебелите ще бъдат изключително личен и обмислен избор. Повечето от нас нямат бюджет да променят обзавеждането на жилищата си всяка година. Важно е да разбирате променящия се дизайнерски пейзаж и да използвате мебели във вашето пространство, които дълго време да останат свежи и актуални.

Мебелите все повече се смятат за дългосрочна инвестиция. Вече не е актуално да се правят импулсивни покупки за мебели, които ще станат демоде след една-две години и ще се изхвърлят. Вместо това се поръчват мебелите, които отговарят  на общия стил на дома, начина на живот и вкуса на клиента.

3. Земни и дървесни тонове

Тенденции в обзавеждането на дома през 2024

Сред водещите земни тонове тази година е кафявото, но също така на върха на своята популярност са и зелени, сиви, приглушени червени и други топли нюанси, вдъхновени от природата. Тези тоновете отразяват тенденцията за връщане към комфорта на природата, земната естетика и спокойствието. Универсалността на кафявото внася уют и елегантност в домовете. Дали ще предпочетете цветовата гама на шоколада, пясъчните тонове или еспресото, вашият дом винаги ще изглежда актуално. Можете да освежите мебелите, тапицериите или дори завесите и килимите в дома си с тези нюанси.

4. Заоблени и меки форми

Тенденции в обзавеждането на дома през 2024

Извитите мебели бяха широко разпространени през 2023 г. и експертите казват, че този стил ще продължи да бъде на мода поне още година. Меките и заоблени форми са изключително актуални както в дизайна на мебели, така и в архитектурата. Внасят усещане за комфорт и стил. Вдъхновени са от природата и напомнят за естествените извивки в заобикалящия ни свят. Те също така „омекотяват“ цялостния външен вид на помещенията като разчупват правоъгълните линии.

5. Устойчивост и екологичен дизайн

Тенденции в обзавеждането на дома през 2024

Нашите домове вече могат да бъдат едновременно стилни и устойчиви. Все повече брандове използват екологично чисти материали и процеси, които намаляват въздействието върху околната среда. Все повече са и хората, които предпочитат да реставрират някой стар предмет и да го превърнат в уникален елемент от декора на дома, отколкото да закупят нов. Нараства и търсенето на мебели, които са с местен произход, защото така се подпомага родното производство и се намалява въглеродния отпечатък, като се спестяват ресурси за транспорт на материали и продукти.  Екологичните материали като бамбук и корк също набират популярност през 2024 година.

 

Изт: profiland.net и southernliving.com