Устойчиво строителство – съвременни тенденции

Устойчивото строителство заема ключова позиция в съвременното изграждане на сградите. А знаете ли какво означава то?

Напоследък все повече се говори за този вид строителство – то има за цел да намали влиянието на сградите върху околната среда през целия им жизнен цикъл и да оптимизира разходите за електроенергия, като създаде максимален комфорт и безопастност на живущите.

Повече прозорци и повече естествена светлина

Доказано е, че повечето естествената светлина е полезна за физическото и психично здраве, повишава нивата на витамин D в тялото ни и стимулира производство на серотонин в кожата – който влияе на нашето настроение! В тази връзка архитектите прокетират домове, които да разполагат с максимално използване на естествената светлина – с повече прозорци, по-големи такива, по-леки и изчистени форми на конструкциите. През изминалата година на голяма част от нас ни се наожи да работим месеци наред затворени вкъщи, между 4 стени, което се отрази сериозно на психичното ни здраве. В такъв момент е лесно е да разберем защо повечето естествената светлина става жизненоважна за собствениците на жилища. Тези, на които им предстои смяна на жилището,  започнаха да търсят по-големи, по-светли пространства, с по-добро изложение и локация. От своя страна строителите залагат на високо ефективни прозорци, които не само да допускат максимално светлината, но и да намалят разхода на енергия.

Рециклирани материали

Рециклирана дървесина, стари греди, рециклирани подови настилки, продукти втора употреба, архитекти и строители влагат все повече креативност и естествен вид в проектите си, което да въздейства минимално върху околната среда, а в същото време да създаде усещане за уют и комфорт вкъщи. Винтидж мебелите и материали влизат все по-осезаемо в изграждането на сградите, разбира се повече в частните имоти, и в зависимост от проекта както и там, където позволява. Много хора започнаха да влагат в строитеството на къщите си естествени материали като корк, бамбук, вълна – и не само за изолация, а и декорация на интериора. Използването на сертифицирана дървесина е във възход при планирането на „зелени“ проекти през изминалата година.

Обединяване на вътрешно и външно пространство

Как да се доближим до природата и естестваната среда максимално? Като слеем вътрешните и външните части, направим прехода между тях максимално улеснен и доближим природата до дома си. Независимо дали имате тераса или веранда, сливайки вътрешните с външните части на имота ще получите максимална свобода, удобство и функционалност, така че да прекарвате повече време на открито.

Това предполага екологично озеленяване, по-големи прозорци и плъзгащи врати. Всички, които разполагат с двор и място – имат желание да прекарват повече време там, без това да се отрази неблагоприятно на консумацията на енергия или околната екосреда. За щастие, има много креативни стратегии, които строителите могат да използват, за да отговорят на това желание. Проектират се много повече вертикални градини, създава се озеленяване, което да се контролира от дъждовните води, внася се повече светлина със стъклени покриви и отвори.  Или човека започна да търси максимален допир с природата, който да използва разумно, на добра цена и дългосрочно.

Чист въздух вкъщи

След светлината,  вентилацията на дома е жизнено важна за здравето на хората. Тя е от огромно знчение за тези с алергии респираторни заболявания. Търсене на устройства за пречистване на въздуха в помещенията. За радост сегашните тенденции в жилищното строителство и дизайн помагат на домакинствата да намалят риска от замърсяване на въздуха в помещенията.

Новите системи за отопление, климатизация и вентилация имат ключова роля и носят много подобрения. Механичните устройства за рекуперация на топлина имат функция за почистване на въздуха от прах, прахови частици и други пзамърсители. Те могат да остранят излишната влага и да циркулират въздуха из цялото жилище. Съществуват и  децентрализирани климатични системи, които позволяват да се контролира температурата за всяко помещение по отделно. Те нямат въздухоотводи,  съответно риска от неефективност и изтичане на въздух е сведен до минимум. Като бонус филтрите на тези системи могат да се третират с ензими, които разграждат алергените и неутрализират миризмите.

Най-общо качествената изолация, вентилация, ефективните системи за отопление и климатизация могат да сведат енергийните ви разходи до минимум и да ви гарантират здраве и комфорт в жилището. Погледнато иначе тези допълнителни инвестиции имат дългосрочни ползи и оправдават своята функция във времето.