5 важни неща при избора на жилище

Независимо дали ще наемате или търсите да закупите свое собствено жилище, има неща, които трябва да вземете под внимание, за да сте напълно удовлетворени от  избора си

Покупката на ново жилище е един от ключовите моменти в живота на всеки човек. Ако сте решили да предприемете такава инвестиция, не забравяйте, че това е сделка с дълготраен ефект и тя трябва да бъде направена разумно и обмислено.

Предлагаме списък с 5-те ключови стъпки

  1. С каква цел го купуваме

Започваме с това каква е целта на покупката на имота – инвестиция или за лична цела – живеене. В първия случай – ако разполагате със свободни средства, много вероятно е да искате да ги вложите в апартамент – който например да отдавате под наем? Или да подпомогнете своите деца, като им осигурите имот, който да използват, когато пораснат и станат студенти – дойде време да заживеят самостоятелно и искате да подсигурите този етап от живота им.

Ако обаче вече сте семейни, децата са се увеличили или настоящето жилище е малко и не ви удовлетворява, то идва момент, в който започваме да се оглеждаме за ново, по-просторно и комфортно такова. Тук много ключов момент и е ситуацията със създалата се пандемична изолация по целия свят – момент, който промени коренно търсенто и предлагането на жилища. Повечето от нас са все по-кслонни да правят покупка на по-големи жилища, за да има достатъчно пространство и място за уединение за всеки член от фамилията. Друга опция са имоти с по-големи тераси или площи на открито – които да задоволят желанието да прекарваме/имаме място на открито.

 

  1. Цената

Цената винаги е водеща – всичко започва с бюджет, съобразен с възможностите ни, пропорционално от него зависи и големината на имота и неговите предимства. При днешното строителство и предлагане на жилища – огледайте се добре, проучете съответните опции в квартала,  към който сте се насочили. Проучете историята на фирмата, ангажирана със строителството на дадения обект. Но това не е достатъчно – информирайте се добре и за инвеститора – какви проекти е реализирал и какви гаранции дава за качеството и за изпълнението в срок и в съответствие с договорните условия, които се предлагат на клиента.

  1. Квартала

Той е водещ и при повечето от нас е водещ при покупката. Неслучайно често в световен мащаб консултантите на недвижими имоти при предоставяне на услуги на своите клиенти акцентират върху значението на този фактор като използват израза „location, location, location (превод: „локация, локация, локация)” . Обикновено клиентите предпочитат да закупят ново жилище в район или квартал, в който живеят в момента. Също така, изборът на локация е свързан и с това какво ни очаква през следващите години – дали ще създаваме семейство, децата ще тръгнат на учлище, сменяме работа и т.н. Все пак трябва да сме спокойни как ще премине ежедневието ни, дали ще е удобно като локация за придвижване до работа, дали предлага детски градини или чулища, дали има големи търговски вериги.

 

  1. Удобства

Удобствата на един апартамент могат да не са приоритет в началото, но е добре да ги обмислим добре, преди да се впуснем в покупката му. Паркомясто, килер, таванско помещение, мазе, детски кът… Добре е да ги имаме, ако ли не какви са другите възможности наблизо? Ще може ли лесно да намерим местенце да паркираме след дългия работен ден или ще трябва да обиколим няколко пресечки, за да открием свободно място? Допълнително помещение за съхранение/складиране на вещи винаги е плюс. Независимо дали сме вещомани или не, все ще трябва да търсим къде да складираме ненужни вещи ,оптимизарме пространството вкъщи или приберем някои позабравени играчки.

Изт. Luxury Living Bg