Хотелът, който се различава от всички останали

Ще ви разкажем за сграда част от комплекса The Opus, в близост до Бурдж Халифа, и която се отличава от всички останали в емирството.

Това е хотел от веригата ME by Melia, който е единственият хотел в Дубай, проектиран от покойния световноизвестен архитект Заха Хадид.

Само 4 години след смъртта на великия архитект отваря врати  бутиков хотел, част от бизнес комплекса The Opus, Дубай.

Opus е проектиран като важен елемент от търговско развитие на Дубай. От Zaha Hadid Architects (ZHA) посочват, че сградата е създадена като две отделни кули, които се сливат в едно-единствено цяло и приемат формата на куб.

Двете кули са свързани от четириетажен атриум на нивото на земята и от асиметричен триетажен мост, който е на 71 метра над земята.

Интериорът на е с преобладаващи извивки, които оформят централна празнота, по подобен начин като при хотел Morpheaus в Макао.

„Дизайнът предава забележително изобретателното качество на работата на ZHA, изразява скулптурна чувствителност, която възстановява баланса между твърдо и празно, непрозрачно и прозрачно, вътрешно и външно“, споделя Махди Амджад, изпълнителен председател и изпълнит

елен директор на Omniyat, която е проектант на The Opus.

Заха Хадид  – известна като „Кралицата на извивките“,променя небостъргачите в цял свят със смелите си, флуидни дизайни, включително лондонск

ия олимпийски воден център и сградата Heydar Aliyev Center в Азербайджан.

И още: Opus е един от четирите проекта на Zaha Hadid Architects, които бяха включени в списъка на наградите на Световния фестивал за архитектура през 2019 г.

Това е единственият проект с прякото участие на Заха Хадид, който е напълно реализиран в Дубай.