Keret House – най-тясната къща в света

Keret House е най-тясната сграда и художествена инсталация във Варшава, Полша. Тя е проектирана от архитекта Jakub Szczęsny чрез архитектурната фирма Centrala и е описана като най-тясната сграда в света, с размери 92 сантиметра в най-тясната й точка и 152 сантиметра в най-широката. Модел 1:25 на Къщата на Керет вече е в постоянната колекция на музея NY MoMA!

След почти невероятното си създаване през 2012г. и представяне пред публика – днес Keret House се оказва възможно начинание, поради което тя струва на The Fundation of Polish Modern Art и на автора й много труд, пот и сълзи. Въпреки че Къщата на Керет е отворена за посещения,  тя не винаги е достъпна за желаещите да я видят. Понастоящем инсталацията е затворена за поддръжка, според представител на дома. Когато е отворена за визити, те се поемат от писателя Етгар Керет, покровител на имота. Макар че никой не живее за постоянно в тази миниатюрна къща, този невероятен имот може да бъде събирателна точка за хора с различни културни интереси.

Самата къща или по-скоро художествената инсталация  е сплощ от около 14 м2, се помества между две сгради на ул. „Лязна“ във Варшава!

Представяме ви най-тясната къща във Варшава, а и във света, тъй като вътрешността й достига само 133 сантиметра в най-широката си част!

Днес мястото изпълнява и функция на студио – което обединява млади творци и интелектуалци от цял ​​свят.