SOM предвижда градски оазис в област Гуангминг, Шенжен

Създавайки силни връзки между градския и природния, традициите и иновациите, и икономиката и културата, SOM е разработил генерален план за централната зона на окръг Гуангмин, Шенжен, Китай. Нов показател за екологично интегрирано развитие, проектът ще доведе до следващото поколение градски растеж в района на Големия залив.China

Разположено на пресечната точка на „изумрудената огърлица“ на Шенжен от защитени природни ландшафти, които оформят града, и източния бряг на коридора за развитие на високотехнологичната индустрия на делтата на Перлената река, сградата е заобиколена от планини, вода и в бизнес възел. Поръчана през 2018 г. за разработване на генерален план за градски дизайн за централния район Гуангмин, SOM предложи да преобразува земеделските земи с малки парцели в най-добрия устойчив градски район в Шенжен.

„От основно значение за успеха на генералния план е интегрирането на нови открити пространства, които се надграждат върху съществуващите топографски, хидрологични и ландшафтни системи на района“. Всъщност откритите пространства представляват над 40% от общия проект, като Научният парк е в центъра на системата, с широк спектър от развлекателни, културни и уникални селскостопански цели. Освен това схемата размива границите на Научния парк, за да създаде по-силна цялостна ландшафтна система, която се разширява в градската среда чрез улици, по-малки отворени пространства и площади и в рамките на архитектурата.

 

Проектът, за ориентирано към транзита развитие, е разположен непосредствено до две нови метростанции, докато търговският бизнес квартал е разположен в източния край на Научния парк, генерирайки търговски офиси, търговски, жилищни и културни цели; а северният край се състои от търговски, хотелски и жилищни цели. И накрая, южните квартали предлагат уникална комбинация от културни и спортни насоки, които насърчават здравето и активния начин на живот.

Определяйки имиджа на централната зона и откроявайки „екологичните гени“ на областта, 23-хектарният научен парк Север е първата фаза на развитие в централния район Гуангмин. Проектиран да включва забележителна кула, културен тематичен търговски център, жилищен комплекс и парк Xuefu Hill, този район подчертава интеграцията на архитектурата и ландшафта, създавайки градска платформа за здравословен и устойчив живот. Архитектурата на стартиращите колети ще създаде нова икона за Гуангминг, която представлява както нейното селскостопанско наследство, така и неговото технологично бъдеще. Проектирано да оптимизира пешеходните потоци и да осигури максимална свързаност между транзит, живот и работа в района на Север, предложението осигурява удобен достъп до търговци на дребно, търговски и хотелски цели за посетители и работници и подобрява жизнеността на проекта за жителите.